luni, 22 august 2016

Psihologia Integrativă

Psihoterapia Integrativă
Doctrina centrală a psihoterapiei integrative, plasează în centrul priorităților acele elemente care sunt comune tuturor psihoterapiilor, în special relația psihoterapeutică în toate dimensiunile ei. Fiind dat modelul dinamic integrativ, în contextul holismului, care susține că întregul este mai mult decât suma parților sale, “bazele epistemologice ale abordării noastre a psihoterapiei integrative sprijină non-linearismul și multi-cauzalitatea domeniului teoriei, iluminarea experiențelor personale subiective ale fenomenologiei și explorarea simultană a ambelor, adăugând o noua dimensiune esențială pentru abordarea psihoterapiei integrative – dimensiunea interumana.” (Evans, Gilbert 2005).
Legat de aceasta, exista o obligație etica a psihoterapeuților integrativi de a dialoga cu colegii despre diverse orientări profesionale și de a rămâne informați cu privire la descoperirile în domeniu.
Psihoterapia integrativa îmbrățișează în primul rând o atitudine particulară în ceea ce privește practica psihoterapiei, afirmând importanța unei abordări unificate a metodelor în tratamentul persoanelor. Un aspect important este răspunsul adecvat și eficient la necesitățile psihologice, cognitiv-comportamentale, emoționale  și spirituale ale persoanei. Scopul este acela de a facilita integrarea astfel încât calitățile persoanei, care există și funcționează în spațiul intra-psihic, interpersonal și socio-politic sunt maximizate, ținând cont de limitele fiecărui individ și condițiile exterioare.
În acest cadru de lucru este recunoscut faptul ca integrarea este un proces la care terapeuții trebuie să se adapteze și ei. Cu toate acestea, este recunoscut faptul ca pe lângă integrarea personală, este necesar și angajamentul de îmbunatățire a cunoștințelor în domeniul psihoterapiei și domeniile aferente. Recenta renaștere a interesului în neuro-știință și neuro-biologie oferă un alt pod de integrare între clinicieni din diferite orientări.

Psihoterapia integrativă promovează așadar flexibilitatea abordării, bazele epistemologice sprijină non-linearismul și multi-cauzalitatea domeniului teoriei și subscrie la menținerea standardelor de excelență în serviciile pentru clienți. Astfel, când psihoterapeuții integrativi creează diferite strategii, tehnici și construcții pentru rezolvarea diverselor situații, acest proces nu se face hazardat, ci într-o manieră bazată pe intuiția clinică și o cunoaștere solidă și clară a problemelor existente și a soluțiilor necesare.
Într-o analiză finală, psihoterapia integrativă pune în prim plan abordările particulare și combinate în tratarea diverselor probleme, și, de asemenea, plasează o prioritate asupra acelor factori comuni tuturor genurilor de psihoterapie. Pe de altă parte, pune un accent deosebit pe o atitudine de respect, bunătate, onestitate și egalitate cu privire la personalitatea clientului, într-o manieră care să afirme integritatea și umanitatea celuilalt dar și a sieși.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu