luni, 22 august 2016

Instinctul de supraviețuire

De ce ne îngrășăm după o dietă hipocalorică?
Simplu: Organismul uman este, în realitate, condus de un instinct de supraviețuire care intră în acțiune imediat ce este supus unei amenințări induse de restricție. Dacă se menține „înfometarea” , instinctul de supraviețuire va determina corpul la o continuă reducere a consumului. De exemplu: unui organism obișnuit să consume 2500 de calorii, i să dau doar 2000 de calorii. El va resimți lipsa celor 500 de calorii și va consuma din depozitul de grăsime. După un anumit timp, organismul acceptă schimbarea, se mulțumește cu cele 2000 de calorii. Moment în care apare stagnarea greutății. Acum intră în acțiune instinctul de supraviețuire ce va determina organismul să reducă consumul la 1700 de calorii, de exemplu, ca să economisească 300 de calorii.
Organismul uman este de fapt animat de același instinct de supraviețuire ca al câinelui care își îngroapă osul când , de fapt, e mort de foame.
Cei care practică regimurile hipocalorice știu, de altfel, foarte bine că orice schimbare de regim cât de mică, în timpul unui weekend de exemplu, îi poate face să ia dintr-odată două-trei kilograme pentru care au avut nevoie de săptămâni întregi să le dea jos.
Acesta este motivul pentru care se recomandă celor care vor să slăbească, să nu sară peste nici o masă. Cei care sar peste mese, își provoacă organismul care, din cauza frustrării la care este supus, profită și își face rezerve excesive la mesele următoare.
Este un fapt recunoscut că obezitatea la femei este mai rebelă decât la bărbați. Diferența este dată de fiziologia specială a femei. Masa adipoasă a organismului feminin este de două ori mai mare decât a bărbatului. Obezitatea se traduce atât la bărbat cât și la femeie prin creșterea volumului fiecărei celule adipoase, dar, și asta este specific femeii, și printr-o multiplicare a numărului celulelor adipoase. Drama este că această situație nu este reversibilă. Se poate reuși scăderea volumului celulelor adipoase, dar este imposibil să li se reducă numărul după ce acesta a crescut.
Or, unele studii au arătat că, mai ales în cazul unui proces de restricție alimentară, se întâmplă ca organismul feminin, punând în acțiune instinctul de supraviețuire, începe să fabrice noi celule adipoase( hiperplazie).
Cabinetele de psihologie se confruntă cu numeroase cazuri de clienți care, cu prețul unei raționalizări sever controlate și cu enorme frustrări bazate pe regimuri de 800 de calorii, nu numai că nu reușesc să slăbească, dar cel mai adesea continuă să adauge kilograme.

Situația este cu atât mai dramatică cu cât, aceste persoane sunt complet lipsite de nutrimentele indispensabile, ceea ce se traduce printr-o oboseală cronică, dar și o vulnerabilitate la boală. Un mare număr dintre aceste persoane sunt depresive, chiar anorexice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu