duminică, 28 august 2016

Propuneri legislative privind prevenirea Alienării Parentale












17 august 2016






Am însoțit delegația  Asociației Române Pentru Custodia Comună, la Palatul Parlamentului. Deputatul independent Remus Cernea, împreună cu societatea civilă reprezentată prin Asociația Română Pentru Custodia Comună, au depus un set de modificări legislative menite să sprijine victimele reale ale războiului dintre părinți – copiii, și reducerea fenomenului de alienare parentală, fenomen ce a luat amploare în România începând cu anul 2013.

„ Noul Cod de Procedură Civilă a relaxat și îngreunat punerea în executare a sentințelor privitoare la minori, instituția autorității părintești stimulând tot mai mult fenomene de tipul răpirii de minori de către unul dintre părinți. Spre exemplu, adesea părintele la care nu s-a stabilit locuința copilului refuză aducerea înapoi a acestuia la finalul programului de legături personale! Se înregistrează situații în care copilul este mutat în altă localitate și chiar ajunge să fie înscris la o altă unitate de învățământ! În absența unor prevederi legale clare și cuprinzătoare pentru asemenea conjuncturi, procedura de executare durează uneori ani de zile și este, de cele mai multe ori, aproape imposibil de realizat. În aceste condiții, anual se înregistrează mii de copii care pierd contactul cu unul dintre părinți pentru ani de zile, uneori pentru decade.” precizare făcută de Iulia-Mihaela Călin -relații publice ARPCC 


Propunerile legislative,înregistrate la Camera deputaților, privesc modificarea și completarea unor articole din Codul Penal și din Codul de Procedură Civilă și vin în ajutorul copiilor ajunși armă sau instrumente în mâinile unuia dintre părinți - fapt ce generează pentru micuți grave probleme în dezvoltarea și formarea viitorului adult. Modificările vizează operativitatea și finalitatea cazurilor în care copiii sunt supuși constant unor situații tensionate și dificile care depășesc puterea lor de înțelegere, de către unul dintre părinți. Legislația în vigoare are deocamdată lacune care favorizează astfel de situații nedorite, dar modificările avute în vedere pot ameliora substanțial situația.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu