joi, 20 octombrie 2022

Rana trădării

 


În accepțiunea lui Lise Bourbeau, cei care suferă de rana trădării  n-au reușit să-și rezolve complexul lui Oedip când erau foarte mici. Acest lucru presupune că atașamentul lor față de părintele de sex opus este mult prea mare ceea ce le va afecta relațiile, afective și sexuale, la vârsta adultă. Vor avea mereu tendința de a-l compara pe partenerul lor cu părintele de sex opus sau vor avea nenumărate așteptări din partea partenerului lor, legate de ceea ce nu au  primit din partea părintelui de sex opus. 

Consultând dicționarul, a trăda înseamnă a înceta să mai fii fidel față de cineva, de o cauză, a abandona sau a da în vileag pe cineva. Cel mai important termen legat de trădare este antonimul fidelitate. A fi fidel, înseamnă a-ți respecta angajamentele, a fi loial și devotat. Putem să avem încredere într-o persoană fidelă. Atunci când încrederea este distrusă, putem să suferim de trădare.

Copilul se simte trădat de părintele său de fiecare dată când acesta nu-și respectă o promisiune sau îi trădează încrederea. Copilul trăiește deasemenea  o trădare atunci când simte că părintele de același sex a fost trădat de către celălalt părinte. Resimte acest lucru ca și cum i s-a întâmplat lui personal.

Când copilul suferă de rana trădării, își crează o mască pentru a se apăra: masca dominatorului. Genul de control pe care îl exercită nu este motivat de aceleași rațiuni ca în cazul masochistului. Acesta din urmă controlează pentru a nu-i fi rușine sau pentru a nu-l jena pe celălalt, în timp ce dominatorul controlează pentru a fi atent la respectarea propriilor angajamente, pentru a fi fidel și responsabil sau pentru a se asigura că ceilalți își respectă promisiunile.

Care sunt caracteristicile dominatorului?

·        Dintre toate cele cinci răni, dominatorul este cel care are cele mai multe așteptări de la ceilalți, deoarece îi place să prevadă totul și astfel să controleze. Mai mult, este foarte abil în a ghici așteptările celorlalți.

·        Dominatorul își afirmă convingerile cu forță și se așteaptă ca și ceilalți să adere la credințele lui. Repetă foarte des „Ai înțeles?” convins fiind că dacă interlocutorul lui înțelege cei explică, aceea persoană este de acord cu el. Lucru care, din nefericire,  nu este valabil.

·        Dominatorul este rapid în acținile sale. Întrerupe adesea și răspunde înainte ca interlocutorul lui să fi terminat ce avea de spus. În schimb, dacă cineva va îndrăzni să-i facă același lucru va spune răspicat: „lasă-mă să termin, nu am terminat ce aveam de spus!”.

·        Are mult talent și termină repede treaba. Pe cale de consecință nu prea are răbdare cu cei care sunt mai lenți.

·        Când lucrurile nu se desfășoară conform așteptărilor lui, devine foarte repede agresiv, deși nu se consideră o persoană agresivă. Dintre cele cinci caractere, dominatorul este cel care are cel mai des oscilații de dispoziție. Acum poate fi plin de iubire și atenție, iar în secunda următoare, poate să se înfurie din cauza unui mic incident. Interlocutorul lui nu știe cum să se poarte în fața lui trăind frecvent acest gen de atitudine ca pe o trădare.

·        Dominatorul are tendința de a “prevedea” viitorul, adică încearcă să anticipeze tot ce se va întâmpla în viitor. Mentalul lui este foarte activ. Cu cât rana este mai puternică, cu atât vrea mai mult sa controleze totul pentru a nu suferi de trădare și cu atât mai mult vrea să anticipeze viitorul. Neajunsurile majore ale acestei atitudini constau în faptul că el vrea ca totul să se petreacă așa cum a prevăzut și este plin de așteptări față de viitor. Această atitudine îl împiedică în același timp, să-și trăiască din plin momentul prezent.

·        Îi este greu să atribuie cuiva o sarcină și să aibă încredere în acea persoană. Va încerca să controleze mereu dacă sarcina respectivă se îndeplinește conform așteptărilor lui. Are o dificultate atunci când trebuie să-i arate cuiva cum să facă ceva, atunci când acea persoană învață încet. EI nu are timp de pierdut. 

·        Dominatorul nu suportă să fie mințit, cu toate că eI însuși minte foarte des, dar pentru el, acelea nu sunt minciuni. Găsește motivații serioase pentru a deforma adevărul. Minciunile lui, în general mai subtile, sunt necesare, după părerea lui, pentru a-și atinge scopurile sau pentru a se justifica. 

     Încă de foarte mic, cel care suferă de o rană de trădare începe să spună: “sunt capabil să fac asta, lasă-mă să o fac singur” vrea să facă lucrurile în stilul lui, dar îi place ca ceilalți să îl recunoască, să-l felicite și, mai ales, să remarce ceea ce a făcut el.

·        Dominatorul îi consideră foarte repede pe ceilalți drept ipocriți, din cauza lipsei lui de încredere. Din contră, prin comportamentul lui manipulator, am putea foarte des să-l considerăm pe el un ipocrit. 

·        De asemenea, dominatorul nu poate suporta persoanele care trișează. În schimb, când el însuși trișează, de exemplu, la un joc de cărți, pretinde că o face pentru a se amuza sau a verifica dacă ceilalți își dau seama. 

·        persoana care suferă de rana trădării detestă momentele în care ceilalți nu au încredere în el. Se consideră atât de responsabil și de talentat încât crede că ceilalți ar trebui să apeleze la el. Cu toate acestea, nu vede cât de greu îi este lui să aibă încredere în ceilalți.

·        Pentru un dominator, reputația este foarte importantă. Când cineva spune sau face ceva ce ar putea să-i afecteze reputația bună pe care încearcă s-o mențină, se simte insultat și e furios, deoarece trăiește acea situație ca pe o trădare gravă. Va ajunge chiar să mintă pentru a-și menține sau salva reputația sa bună. Ceea ce conteaza cel mai mult pentru el este să aibă reputația unei persoane de încredere, responsabilă, care își face foarte bine treaba. Atunci cand vorbește despre el, nu se destăinuie în totalitate, nu vorbește decât despre lucruri care-i asigură o reputație bună.

 

Care sunt temerile dominatorului ?

 

Ca urmare a acestor caracteristici enumerate, este de la sine înțeles că rana trădării afectează maniera de a comunica. Temerile dominatorului care îl împiedică să comunice clar și să-și exprime cererile sunt:

 

·       Disocierea sub orice formă. Este genul de persoană care trăiește foarte greu o despărțire în cuplu, sau orice formă de disociere. Pentru un dominator este o formă de înfrângere gravă. Dacă el ia decizia de a se separa, îi este teamă că îl va trăda pe celălalt și va fi acuzat ca fiind trădător. Dacă celălalt ia hotărârea primul, îl va acuza el de trădare. Ba mai mult, o despărțire îi va reaminti faptul că nu a avut control asupra relației. Totuși, se pare că persoanele de acest gen trăiesc cel mai adesea despărțiri, rupturi. Dacă Ie este teamă să-și asume un angajament, fac acest lucru din teama de despărțire. Iar această teama îi face să-și atragă relații de iubire în care partenerul nu este liber să se angajeze.

·        Renegarea:  Pentru el, „a fi renegat“ înseamnă „a fi trădat”. În schimb, nu-și dă seama de câte ori îi reneagă pe ceilalți, eliminându-i din viața lui. De exemplu, nu va vrea să dea o a doua șansă cuiva în care și-a pierdut încrederea. Foarte adesea, nici măcar nu va mai vrea să vorbească cu acea persoană. Când este furios, iar lucrurile nu se desfășoară conform așteptărilor lui, poate foarte ușor să întoarcă spatele cuiva, în mijlocul unei discuții sau poate să-i trântească cuiva telefonul în mijlocul unei conversații.

 

Cum se vindecă rana trădării?

 

Rana trădării este pe cale să se vindece când nu veți mai trăi atâtea emoții în momentul în care cineva sau ceva vă va schimba planurile. Vă veți da drumul mai ușor, adică veți înțelege că nu are cum să se întâmple mereu totul conform planurilor și așteptărilor noastre. Nu veți mai căuta să fiți în centrul atenției. Când sunteți foarte mândri de voi, în urma unei reușite, vă va fi foarte bine chiar dacă ceilalți nu vă recunosc meritele. 

Dacă vă recunoașteți în aceste temeri, este o modalitate bună de a descoperi că nu sunteți voi înșivă și că rana trădării  este cea care preia controlul.

E bine de știut că în spatele  măști dominatorului se ascunde o persoană:

·         care posedă calități de lider;

·         care tinde să fie protectoare și calmă;

·         foarte talentată;

·         sociabilă, cu un talent actoricesc deosebit;

·         cu abilități de oratorie;

·   cu aptitudini de a capta și de a valoriza talentul fiecăruia ajutându-i să dobândească mai multă încredere în ei;

·   are capacitatea de a delega sarcini care îi vor ajuta pe ceilalți să se autovalorizeze;

·         știe cum se simt ceilalți și relaxează atmosfera făcându-i să râdă; 

·     este capabilă să treacă foarte repede de la un aspect la altul și să administreze mai multe lucruri în același timp;

·         ia foarte repede decizii;

·         găsește imediat soluții;

·         are în jurul ei oameni de care are nevoie pentru a trece la acțiune;

·         Este capabilă de performanțe mari în mai multe domenii

 

Articol inspirat din cartea „Cele cinci răni care ne împiedică să fim noi înșine” de Lise Bourbeau

 

Citiți și articolele:

„Cele cinci răni care ne împiedică să fim noi înșine”

Rana respingerii

Rana abandonului

Rana umilirii

Rana nedreptății

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu