sâmbătă, 21 ianuarie 2017

Riscurile seducției

Bărbat sau femeie, personalitatea histrionică obține mai multe satisfacții dedându-se la tentative succesive de seducție a celorlalți, decât intrând într-o legătură durabilă. A vedea că poate place o liniștește superficial, în timp ce a-și asuma riscul de a decepționa dezvăluindu-se într-o relație o îngrijorează profund.
  • Personalitatea histrionică caută să atragă atenția celorlalți, nu agrează situațiile în care nu este obiectul atenției generale.
  • Caută stăruitor afecțiunea propriului anturaj. Histrionicul dramatizează exprimarea propriilor emoții, care sunt foarte schimbătoare.
  • Stilul discursului său este mai degrabă emoțional, căci evocă impresii și este lipsit de precizie și detaliu.
  • Are tendința de a idealiza sau, dimpotrivă, de a deprecia excesiv persoanele din anturajul său.

Când este util puțin histrionism?
Anumite persoane, precum avocații, oamenii politici sau cei din mass-media și-au făcut o profesie din a capta atenția unui public, a-l fascina și a jongla cu emoțiile lui. Adesea, acestea sunt personalități histrionice. Și au fost atrase de aceste profesii, tocmai pentru că aveau sentimentul că în acest fel pot căpăta o „scenă” pe măsura lor.
Când prea mult histrionism generează eșecul
La prima vedere, personalitățile histrionice pot părea încântătoare, dar manifestările lor exagerate, dispoziția schimbătoare, setea de a capta atenția, toate acestea sfârșesc prin a-l plictisi pe partener, care renunță la o asemenea companie. Brusc, ele sunt întărite de convingerea că trebuie să vrăjești și că seduci fără încetare,astfel celălalt te va părăsi și atunci încep o altă relație, procedând încă mai histrionic și, firește, urmează un nou eșec.
Viața sentimentală dezastruoasă a multor staruri de cinema constituie unul din indiciile personalității lor histrionice: periodic, acestea sunt abandonate de partenerii seduși mai întâi, apoi obosiți de comportamentul lor spectaculos, sau, dimpotrivă, chiar ele sunt cele care își părăsesc partenerii în favoarea unei noi cunoștințe care momentan le acordă mai multă atenție.
Cum să ne purtăm cu personalitățile histrionice?
Este recomandat:

1.  Să vă așteptați la tot felul de exagerări și dramatizări . Este inutil să spuneți: „Ar trebui să termine odată cu tot circul ăsta” și să vă enervați. Căci pentru ei nu este deloc un „ circ”, ci comportamentul său obișnuit. Acceptați că histrionismul lui este ceva obișnuit, ca miopia sau calviția. Vă enervează prietenii voștri pentru că sunt miopi ori cheli?
2.  Să le lăsați din când în când să se manifeste, dar stabilind unele limite.
3. Să le arătați interes ori de câte ori au un comportament „normal”. Atenție! Nu lăsați să treacă aceste momente fără a reacționa. Căci în acest fel îi arătați că apreciați faptul că se comportă astfel. Acesta este principiul de bază valabil și în educația copiilor: cel mai potrivit mijloc de a descuraja un comportament incomod este de a încuraja comportamentul opus, când acesta se produce.
4.  Să vă pregătiți să treceți de la statutul unui erou la cel al unui infam, și invers. Nu vă neliniștiți prea tare, căci în clipa în care veți manifesta din nou interes pentru persoana ei, vă veți recăpăta locul în panteonul ei.

      Este nerecomandat:

1. Să vă amuzați pe seama lor. Deseori, personalitățile histrionice par ușor ridicole și devin ușor ținta ironiei anturajului lor. Dorința de a atrage atenția există și în noi, însă sub o formă mascată. Ironizăm cu atât mai multă satisfacție această trebuință a lor, cu cât nu vrem să acceptăm că există și în noi. E ca atunci când ne amuzăm de un copil de doi ani care se dă în spectacol pentru că frățiorului lui nou-născut i se acordă mai multă atenție. Or, zeflemeaua care rănește, va răni mai profund un histrionic și îl va  determina să vă recâștige atenția prin toate mijloacele disponibile: lacrimi, tentative de suicid etc.
2. Să vă lăsați impresionat de tentativele de seducție. Histrionicul va avea tendința de a sexualiza relația, chiar într-un context profesional. Vestimentația discret provocatoare, surâsul fermecător și privirea enigmatică, lesne îi vor face să creadă pe naivi că „au acces”. Dar nu mică le va fi surpriza când vor încerca să se aproprie, căci vor fi deseori respinși cu un aer surprins, indignat chiar. Dată fiind liberalizarea moravurilor, unele femei histrionice merg chiar mai departe, folosindu-se de sex pentru a capta atenția. Ele vor afișa atitudini îndrăznețe, își vor schimba frecvent partenerii, se vor arăta lipsite de prejudecăți,. Unii bărbați histrionici le vor face pe femei să se simtă debusolate, ele neștiind adevăratele intenții ale acestora, căci ei nu procedează deschis, ci pun în joc un arsenal de seducție.
3. Să vă lăsați prea tare înduioșați. Fragilitatea lor, comportamentul ușor infantil vă pot înduioșa și vă pot trezi un sentiment protector. Atenție! pierzând din detașare, din obiectivitate, riscați să fiți antrenat în stările ei fluctuante, derutați de schimbările ei de atitudine, riscând să vă subjugați dramatismului ei.


Dacă vă este patron: încercați să rămâneți voi înșivă, chiar dacă vi se va cere contrarul.
Dacă vă este coleg sau colaborator: păstrați o anumită distanță, care îi va îngădui să vă idealizeze.
Dacă vă este soț sau soție: nu aveți decât să savurați spectacolul și diversitatea. La urma urmei, pentru asta v-ați căsătorit cu el/ea.


Inspirat după cartea „ Cum să ne comportăm cu personalitățile dificile” scrisă de François Lelord și Cristophe André

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu