marți, 18 octombrie 2022

Rana umilirii

 Trezirea rănii umilirii are loc când copilului îi este teamă că părintelui îi este rușine cu el când se murdărește sau când face o prostie, mai ales în public sau în fața familiei. Oricare ar fi situația în care îl face pe copil să se simtă umilit, jignit, comparat, lezat sau să-i fie rușine, în acel moment rana umilirii se activează.

Ar fi bine să vedem împreună ce înseamnă cuvântul „umilire”: acțiunea de a te simți umilit, sau de a insulta pe altcineva într-un mod excesiv. Sinonimele acestui cuvânt sunt: ofensă, rușine, jignire, lezare.

Copilul se poate simți stinjenit dacă are senzația că este prea mult controlat de către un părinte, dacă crede că nu are libertate de a acționa sau de a se mișca cum vrea el la nivelul fizic. De exemplu, un părinte își ceartă copilul, care a ieșit cu hainele curate să se joace în balta făcută de ploaie, exact înainte de sosirea musafirilor. Dacă părinții vor povesti incidentul în fața invitaților, umilirea copilului va fi și mai accentuată. Iar acest comportament îl poate determina pe copil să creadă că își dezgustă părinții. Atunci se va simți umilit și îi va fi rușine cu propriul comportament.

Spre deosebire de celălalte patru răni, trăite în relație cu unul dintre părinți clar specificat , Lise Bourbeau afirmă că rana umilirii este cel mai adesea trăită în relația cu mama. Poate fi trăită și în relația cu tata dacă acesta exercită și rolul mamei.

Copilul are suferă de rana umilirii își va crea o mască de masochist. Masochistul este comportamentul unei persoane care găsește plăcere și chiar și satisfacție în suferință. Acea persoană caută durerea și umilirea, de obicei în mod inconștient. Face în așa fel să-i fie rău sau să se pedepsească înainte să facă altcineva acest lucru.

Pentru ușurarea scrierii articolului voi folosi în continuare cuvântul masochist când mă refer la o persoană care suferă de umilire și care poartă o mască de masochist pentru a evita suferința și durerea asociată umilirii.

Rușine vs culpabilitate

De asemenea se impune să înțelegem diferența dintre rușine și culpabilitate. Ne simțim vinovați atunci când judecăm ca fiind rău ceva ce am făcut sau nu am făcut. Contrariul rușinii este mândria. Când o persoană nu este mândră de sine însăși, îi este rușine, se acuză și are tendința să se ascundă. Cineva poate să se simtă vinovat fără să-i fie rușine, dar nu poate să fie rușinat fără să se simtă vinovat.

Care sunt caracteristicile unui masochist?

  • Nu-i place să se grăbească. Pentru un masochist îi este  greu să funcționeze într-un ritm rapid atunci când este necesar și îi este rușine când nu reușește să fie la fel de rapid ca ceilalți.
  • Vrea să pară puternic și să nu mai fie controlat, devine foarte performant și ia multe responsabilități asupra sa.
  • Masochistul are talent de a se plasa în situații de a avea grijă de altă persoană. În consecință uită de sine din ce în ce mai mult.
  • Când face totul pentru ceilalți, în realitate masochistul își crează constrângeri și obligații. În timpul cât se ocupă de ceilalți crede că acestora nu le va fi rușine cu el, dar adeseori se simte umilit din cauza faptului că se abuzează de el. El nu-și dă seama că făcând totul pentru ceilalți, îi umilește făcându-i să simtă că, fără el, nu pot reuși nimic.
  • Controlează mai ales din teama de nu-i fi rușine de apropriații lui sau de el însuși.
  • Masochistul își exprimă greu adevăratele nevoi  și ceea ce simte cu adevărat din teamă de a nu-i fi rușine sau de a face pe altcineva să se simtă jignit.
  • În general, masochistul ajunge la un punct în care nu mai este în contact cu propriile lui dorințe. Își dorește atât de mult să-i facă pe plac mamei, încât nu-și acceptă decât acele dorințe care i-ar plăcea mamei lui.
  • Masochistul este , de obicei, hipersensibil. Cea mai mica critică îl face să se simtă umilit și neînsemnat.
  • Are adesea tendința de a se blama pentru orice și chiar de a lua asupra sa vina celorlalți.

A-și asuma vina și a-și cere scuze nu rezolvă nimic, deoarece, de fiecare data când are loc o astfel de situație, el se va învinovăți din nou.  Lisa Bourbeau subliniază faptul că:„ Este important să ne reamintim faptul că ceilalți nu pot niciodată să ne facă să ne simțim vinovați, deoarece culpabilitatea provine doar din noi înșine.”

  • Un lucru important pentru masochist este libertatea. Ei își doresc  să nu dea socoteală nimănui, să nu fie controlați de nimeni și să facă ceea ce vor când vor.
  • Masochistul se pedepsește singur înainte ca altcineva să o facă.

Ca urmare a acestor caracteristici enumerate, este de la sine înțeles că rana umilirii afectează maniera de a comunica. Temerile masochistului care îl împiedică să comunice clar și să-și exprime cererile sunt: teama de a nu-I răni pe celălalt, de a fi considerat egoist dacă își dezvăluie temerile, de a fi înjosit sau umilit, teama ca celălalt să-l facă să se simtă un nimic, de a-și spune sau de a simți că este nedemn.

Dacă vă recunoașteți în aceste temeri, este o modalitate bună se a descoperi că nu sunteți voi înșivă și că rana umilirii este cea care preia controlul.

Articol inspirat din cartea „Cele cinci răni care ne împiedică să fim noi înșine” de Lise Bourbeau

Citiți și articolele:

„Cele cinci răni care ne împiedică să fim noi înșine”

Rana respingerii

Rana abandonului

Rana trădării

Rana nedreptății

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu