duminică, 23 octombrie 2022

Rana nedreptății

 


O persoană care suferă de rana nedreptății este o persoană care nu se simte apreciată la justa ei valoare, care nu se simte respectată sau care crede că nu primește ceea ce merită. Extistă persoane care pot suferi de rana nedreptății când primește mai mult decât consideră că merită.

Nedreptatea este caracteristica unei persoane lipsite de dreptate. Dreptatea, justiția se definește ca fiind aprecierea, recunoașterea și respectul drepturilor și a meritelor fiecăruia. Cuvinte sinonime ale cuvântului justiție sunt: dreptate, echitate, imparțialitate, integritate.

Rana nedreptății se activează în momentul dezvoltării individualității copilului. Copilului i se pare nedrept să nu poată să-și dezvolte individualitatea, să nu poată să se exprime și să fie el însuți. Trăiește acestă rană mai ales în relația cu părintele de același sex. Suferă din cauza răcelii acelui părinte. Lisa Boubeau, în cartea sa „Cele cinci răni care ne împiedică să fim noi înșine”, subliniază faptul că nu toții părinții celor care suferă de rana nedreptății sunt reci, dar sunt percepuți astfel de către copil. Acesta suferă de asemenea de autoritarismul acelui părinte, a criticilor frecvente, a severității, intoleranței sau conformismului. În majoritatea cazurilor acel părinte suferă de aceași rană. Poate că nu este trăită în același mod sau intensitate dar copilul o simte.

Masca pe care și-o crează copilul pentru a se proteja în acest caz este rigiditatea.

Care sunt caracteristicile rigidului?

·        Rigidul caută dreptatea și justețea cu orice preț. Crede că dacă ceea ce face sau spune este perfect, acel lucru va fi automat și corect. Pentru el este foarte greu să înțeleagă că, acționând într-un mod perfect, conform propriilor lui criterii, poate fi în același timp nedrept.

·        Cel care suferă de rana nedreptății este mai înclinat să simtă invidie pentru cei care au mai mult decât el și care, în opinia lui, nu merită. De asemenea, poate fi convins că ceilalți îl invidiază când el are mai mult decât el.

·        Rigidul convins fiind din copilărie că este mai apreciat pentru ceea ce face decât  pentru ceea ce este devine foarte performant și dorește să se descurce singur. Face totul pentru a nu avea probleme iar atunci când le are preferă să nu recunoască pentru a evita suferința legată de ele. Este foarte optimist, adeseori prea optimist. Consideră că dacă afirmă că „nu e nicio problemă”, situațiile dificile se vor rezolva mai repede. Nu cer ajutorul decât în ultimul moment.

·        Rigidul, asemenea dominatorului, are adesea o problemă legată de timp, dar din motive diferite. Rigidul nu are suficient timp deoarece vrea ca totul să fie perfect, în timp ce dominatorul nu are suficient timp, deoarece este prea ocupat să se amestece în treburile altora.

·        Cei care sunt foarte rigizi fac în așa fel încât să nu primească nicio recompensă, deoarece, în opinia lor, trebuie să fie extraordinari pentru a merita.

·        Când rigidul este emoționat, nu vrea să arate acest lucru, dar ne putem da seama după tonul vocii care devine sec și inflexibil. Poate să folosească râsul pentru a-și ascunde sensibilitatea și emoțiile.

·        Rigidul este foarte exigent cu el însuși. Devine performant și cere atât de mult de la el, încât și ceilalți îi vor cere la fel de mult.

·        Rigidul are , de asemenea, o dificultate nu numai de a-și respecta limitele, ci, mai ales, în a le recunoaște. Preferă să facă totul singur pentru a fi sigur că este perfect. Din acest motiv el este cel mai predispus să sufere de epuizare fizică, de burn-out.

·        I se pare adesea mai nedrept să fi favorizat decât să fie defavorizat față de ceolalți. De altfel, acesta este motivul pentru care o persoană rigidă va fi tentată să-i ajute pe ceilalți. În consecință, nu este surprinzător faptul că are dificultăți de a primi cadouri, deoarece se va simți datoare. Decât să se simtă obligată să ofere ceva având aceași valoare (pentru a fi corectă), preferă să nu primească nimic și a refuza.

·        Își impune perfecțiunea în orice, lucru care îl face să trăiască adesea în stres. Deoarece îi place ca totul să fie bine ordonat, poate ajunge uneori până la obsesie în nevoia lui de ordine perfectă.

·        Rigidul este foarte rar bolnav. Deoarece are o mare capacitate de a-și anihila durerea, el va simți durerea doar când starea lui va fi foarte gravă.

·        Emoția cea mai frecvent trăită de rigid este furia, mai ales împotriva lui. De multe ori nu va fi capabil să își recunoască furia. Chiar dacă furia este resimțită împotriva lui însuși, prima lui reacție când este furios este de a ataca pe altcineva.

·        Cea mai mare nedreptate de care suferă un rigid este împotriva lui însuși. Cere mult de la el, nu își dă voie să se relaxeze, nu își ascultă nevoile și se acuză foarte ușor. 

 

Rigidul și relațiile intime 

 

·        Evită să intre în contact de teamă să nu-și arate vulnerabilitatea.

·     Are probleme în a-și lua angajamentul într-o relație de teamă de a nu se înșela în alegerea partenerului.

·       Rigidul are o mare dificultate în a se lăsa iubit și a-și arăta iubirea. Deoarece nu poate să exprime ceea ce simte cu adevărat, este considerat o persoană rece, lipsită de afectivitate.

·   Are probleme în viața sexuală, deoarece are adesea probleme în a se abandona, a simți plăcerea. Are probleme în exprimarea tandreții pe care o simte.

·   Cea mai mare teamă a rigidului este răceala, indiferența. Are mari probleme în a accepta atât propria răceală cât și pe a celorlalți. Deși evită să intre în contact cu sensibilitatea lui pentru a nu-și arăta vulnerabilitatea, el nu își dă seama că ceilalți pot să îl considere rece și insensibil. El se consideră călduros și e incapabil să își accepte indiferența, pentru că asta ar însemna să fie fără inimă, adică nedrept.

·    Îi este greu să accepte și răceala celorlalți. Dacă cineva este rece cu el, suferă mult și se întreabă imediat ce a făcut sau ce a spus incorect.

 

Cum putem vindeca rana de nedreptate?

Când suferim de rana nedreptății ne alimentăm rana de fiecare dată când suntem exigenți cu noi înșine, când nu ne respectăm limitele, când suntem nedrepți față de noi înșine și ne criticăm excesiv, când suntem incapabili să ne vedem calitățile și punem accent pe greșeli, când nu știm să ne facem pe plac.

În procesul de vindecare primul lucru pe care trebuie să îl facem este să devenim conștienți de masca pe care o purtăm. Este necesar să identificăm ce anume din copilăria noastră ne-a făcut să ne simțim nedreptățiți.

În loc să ne acoperim suferința cu o mască pretinzând că ea nu mai există, trebuie să ne dăm voie să simțim suferința. Cu cât simțim mai mult suferința trăită de copilul din noi, cu atât mai multă compasiune trebuie să avem față de el. Așa vom deveni mai toleranți și cu părintele nostru, simțind compasiune pentru propria lui suferință.

După ce oferim compasiune copilului din noi, ne „mutăm” în energia de adult conștientizând că nu mai suntem niște copii mici care nu știu să-și controleze rănile. Suntem adulți, avem o viziune diferită asupra vieții și conștientizăm că putem supraviețui chiar dacă ne simțim răniți.

Dacă reușim să vindecăm rana de nedreptate, vom găsi în spatele măștii de rigid acea parte din noi care poate fi și:

  • ·         dinamică, plină de viață și entuziasm;
  • ·         empatică și sensibilă, care știe ce simt ceilalți;
  • ·         capabilă să simplifice și să explice foarte clar atunci când predă altora;
  • ·         ordonată, atentă la detalii, potrivită pentru munca ce necesită precizie;
  • ·         pricepută în a găsi cuvintele potrivite și exacte pentru orice situație;
  • ·         sigură pe ea și care nu are nevoie de alții pentru a se simți bine;
  • ·         capabilă să facă față situațiilor dificile și care știe ce să facă în caz de urgență.

·                      Vom ști că ne-am vindecat de rana de nedreptate atunci când ne vom permite să fim mai puțin perfecționiști, când vom accepta că putem face greșeli fără să fim furioși pe noi înșine și fără să ne criticăm.

Suntem pe cale să ne vindecăm atunci când ne acordăm dreptul de a ne arăta sensibilitatea, dreptul de a plânge în fața celorlalți  fără să ne pierdem controlul și fără să ne fie teamă de judecata lor.

Ca să îți aduci aminte cine ești trebuie să fii conștient de cine nu ești. Iar tu nu ești rănile tale.

Dă-ți voie să trăiești plăcerile pe care ai vrea să le simți, ia-ți pauze de relaxare, ascultă-ți limitele și fii mai blând cu tine!

Așa vei știi că ai mai făcut un pas spre vindecarea ta, așa vei deveni TU, cel autentic, care a renunțat la mască și a ales să trăiască liber.

 

Articol inspirat din cartea „Cele cinci răni care ne împiedică să fim noi înșine” de Lise Bourbeau

Citiți și articolele:

„Cele cinci răni care ne împiedică să fim noi înșine”

Rana respingerii

Rana abandonului

Rana umilirii

Rana trădării

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu