- Putem învăța să intrăm în contact cu adevăratele surse ale mâniei noastre și să ne clarificăm poziția. ”Ce anume îmi stârnește furia în această situație?” Care este problema reală aici?” ”Ce gândesc și ce simt?” ”Ce vreau să realizez?” ”Cine este responsabil și pentru ce?” ”Ce anume vreau să schimb?” ”Ce lucruri voi face și ce lucruri nu voi face?” Este uimitor cât de des plecăm la luptă fără să cunoaștem scopul războiului. Poate că folosim energia furiei noastre pentru a încerca să schimbăm sau să controlăm o persoană care nu vrea să se schimbe, în loc să folosim aceeași energie pentru a ne clarifica propria poziție și propriile posibilități de alegere.
- Putem deprinde abilități de comunicare. Acest lucru ne va maximiza șansele de a fi ascultați și de a participa la negocierea conflictelor și a neînțelegerilor care ne interesează. De multe ori, faptul că explodăm sau ne certăm ne poate ușura temporar, dar după ce furtuna trece, descoperim că nimic nu s-a schimbat.
- Putem învăța să observăm și să întrerupem tiparele de interacțiune neproductive. A comunica clar și eficient este greu chiar și în cele mai bune circumstanțe. Când suntem furioși, este și mai greu. În mijlocul furtunii, nu te prea poți observa pe tine și nu poți fi flexibil. Atunci când emoțiile sunt foarte intense, putem învăța să ne calmăm și să ne detașăm puțin, pentru a distinge care este rolul nostru în interacțiunile de care ne plângem.
- Putem învăța să anticipăm contramișcările sau reacțiile de tip ”schimbă-te la loc” ale celorlalți și să le facem față. Fiecare dintre noi aparține unui grup sau sistem mai larg care are tot interesul ca noi să rămânem exact acolo unde suntem acum. Dacă începem să ne modificăm vechile tipare de tăcere, de insinuări sau de ceartă și culpabilizare ineficientă, vom fi inevitabil întâmpinați cu o puternică rezistență sau cu contramișcări. Această reacție care ne cere să anulăm schimbarea va veni atât din interiorul nostru, cât și din partea persoanelor importante din jurul nostru.
Pe măsură ce
învățăm să ne exprimăm mai clar și mai direct, ceilalți pot deveni ei înșiși la
fel de direcți cu privire la propriile gânduri și sentimente sau cu privire la faptul
că nu se vor schimba. Atunci când acceptăm aceste realități, s-ar putea să avem
de făcut alegeri dureroase: alegem să rămânem într-o anumită relație sau
situație? Alegem să o părăsim? Să rămânem și să încercăm să facem noi ceva diferit? Ce anume? Nu este
ușor să răspundem, la aceste întrebări și nici măcar să ne gândim la ele.
Pe termen
scurt, uneori este mai simplu să ne menținem vechile obiceiuri, chiar dacă
experiența personală ne-a arătat că sunt ineficiente. Pe termen lung totuși,
avem mult de câștigat printr-un proces de dezvoltare personală. Sunt nenumărate
cărți pentru dezvoltarea personală, important este să vă puteți detașa de
realitatea în care trăiți și să fiți cât mai obiectivi cu putință. Evident că
acest proces este mult ușurat dacă are loc în prezența unei persoane calificate
care vă poate îndruma și ajuta să vă mențineți obiectivitatea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu