luni, 19 septembrie 2016

Dacă nu te mai iubește, învață să pierzi și retrage-te cu demnitate




Cine și-ar imagina că, într-o zi, persoana iubită ne dă vestea proastă că nu ne mai iubește? Nimeni nu este pregătit pentru un astfel de scenariu și pe cale de consecință mintea noastră refuză să ia în considerare semnele tot mai dese, preferând să credem că totul se datorează imaginației noastre.
Dar vine ziua, când partenerul nostru ne comunică pe un ton și cu o privire total necunoscute, că  nu ne mai iubește, că nu mai vrea să fim împreună.
Pun pariu că imediat după ce vă reveniți după impactul resimțit la aflarea veștii, vă lăsați pradă întrebărilor prostești de genul „ Te-ai gândit bine? Nu vrei să mergem să cerem ajutor? Ai pe altul/alta? Nu vrei să te mai gândești un pic? Etc etc”.
Dar răspunsul de respingere vine imediat ca un duș rece. Există oare ceva mai chinuitor decât siguranța celor care ne părăsesc?
Una din întrebările inevitabile: „de ce nu mă mai iubește?” Iată câteva posibilități: există o altă persoană, dorește să se reinventeze și are nevoie să fie singur sau, cel mai rău caz, pur și simplu sentimentele s-au stins.
Apare momentul când apare o forță necunoscută ce te împinge să crezi că o schimbare radicală în adâncul ființei tale, te va ajuta să-ți recâștigi dragostea pierdută. Și treci imediat la siluirea eu-lui tău în speranța că „mâine se va răzgândi”. Este minunat că ai slăbit și cinci kilograme! Dar el rămâne ferm în decizia sa. Și tu continui să refuzi să vezi realitatea. Cu fiecare încercare, te umilești și respingerea se confirmă. Uneori în numele dragostei facem acțiuni ridicole iar dacă nu suntem atenți, dragostea ne poate termina. Nu poți să te lupți cu morile de vând ca celebrul personaj a lui Cervantes, pentru a încerca să-ți salvezi relația. Pentru acest lucru e nevoie de doi oameni, două dorințe, două nevoi, doi care „să vrea să iubească”.
Indiferent de motivele și cauzele pentru care nu te mai iubește, renunță să mai duci o luptă inutilă și sfâșietoare. Această luptă lăsa multe sechele. Mai bine să suferi o singură dată o pierdere, decât să-ți biciuiești sufletul cu incertitudini susținute și crude; mai bine un realism sfâșietor de dureros decât credința oarbă care nu mută munții din loc.
Poate nu-ți vine să crezi, dar uneori, lipsa de iubire a partenerului îndepărtează povara incertitudinii! Gata ai scăpat: nu mai este nevoie să-i controlezi pe ascuns mesajele din telefon sau să jumulești margaretele! S-au terminat îndelungatele și epuizantele anchete și investigații existențiale! Paradoxal, dar suferința de a vedea realitatea așa cum este ea, aduce puțină mângâiere! Slavă Domnului pentru răcirea iubirii care intervine la cei care au căsnicii nefericite, la cei care nu se potrivesc și la cei care își fac rău în numele dragostei.
Sfaturi pentru a nu muri din dragoste, atunci când nu te mai iubește
1.       Învață să pierzi, chiar dacă doare. Are sens să urmărești pe cineva care nu mai vrea să fie alături de tine?
Există lucruri care sunt imposibil de obținut indiferent de intensitatea dorinței noastre. A învăța să pierzi este capacitatea unei persoane de a discerne ceea ce depinde de sine și ce nu, când să insiste și când să accepte situația dată. Și înțelepciunea populară ne spune că „dragostea cu sila nu se poate!”. Nu are sens să „convingi” pe cineva să te iubească, dar poți să-ți eliberezi mintea pentru a lăsa altă persoană care să se simtă fericită iubindu-te. Fiecare picătură de energie pe care o irosești în această luptă fără sens, mai bine folosește-o în vindecarea sufletului. Adoptă deviza celor care se iubesc: ” Dacă cineva nu mă iubește, nu știe ce pierde”.
Gândește-te la iubirile trecute din viața ta, la ce au reprezentat la momentul respectiv și uită-te la ele acum din perspectiva pe care ți-o dă trecerea anilor. Nu-i așa că nu mai simți nici o emoție? Multe dintre aceste amintiri nu sunt mai mult decât o poveste, o parte din CV-ul tău afectiv. Și ai făcut orice pentru a păstra acele relații. La momentul respectiv ai crezut și ai simțit că vei muri pentru fiecare iubire neîmpărtășită, dar în prezent te lasă rece. Ei bine, același lucru se va întâmpla și cu persoana care a încetat să te mai iubească azi; va deveni doar o amintire din ce în ce mai îndepărtată.
Nu există pastile pentru acest tip de durere. Trebuie să o suporți și să reziști ca și cum ar fi vorba de un meci de box: azi reușești o lovitură de dreapta asupra suferinței și mâine va puncta ea. Tot ce ar trebui să te preocupe este să nu pierzi prin knock-out, pentru că, dacă reziști, chiar dacă vei cădea în ring, te asigur că vei câștiga la puncte.
2.       Într-o iubire imposibilă, primul lucru pe care trebuie să-l pierzi este speranța. Ai fost învățat că „speranța moare ultima”. În cazul unei iubiri imposibile, lipsa de speranță este precum un balsam. Dacă nu te mai iubește nu anticipa în mod pozitiv. Speranța nerezonabilă și nejustificată face ca mintea să distorsioneze informațiile și începem să vedem ceea ce vrem să vedem și să simțim ceea ce vrem să simțim. Ești părăsit în dragoste, ești în pragul depresiei și tu gândești „ Dar dacă mă va iubi din nou într-o bună zi?”. Ei bine, o să te doară în cot, ți-ai deschis calea spre a găsi pe cineva mai bun pentru tine.
3.       De ce să te umilești? Umilirea în toate formele sale: implorare, jurăminte, ”plecarea capului”, transformarea în sclav pentru a-i face pe plac celuilalt- toate acestea se vor întoarce împotriva ta. Cuvintele nu vor schimba comportamentul cuiva care nu simte nimic pentru tine. Acceptă realitatea cu maturitate. Bagă-ți acest sfat în cap și în inimă: principiile nu se negociază. Dacă vrei să suferi, să plângi, să gemi, să te zvârcolești prin cameră când ești singură sau singur, atunci fă-le, dar nu renunța la suveranitatea ta, nu-ți zdrobi ființa. Suferă cât vrei, dar nu-ți răni amorul propriu.
4.       Înconjoară-te de persoane care te iubesc. Specialitatea unor oameni este de a pune sare pe rană: „ înțeleg cum te simți, ați avut o relație de invidiat. Ai pierdut un om minunat” Fără îndoială, există invidie sau rea-voință acumulate în presupusa prietenă sau presupusul prieten.  De ce să facă un astfel de comentariu în prezența unui „muribând/ă din dragoste”? Lucrurile de care ai nevoie sunt suportul emoțional, tăcerile împărtășite, bătaia ușoară pe spate, cuvântul de încurajare, dragostea familiei, cei care caută să-ți diminueze suferința. Ai nevoie de „mincinoși dragi” care să-ți spună că ești o partidă bună sau orice altceva care să cadă bine „eu-lui” tău deprimat. Critica constructivă trebuie uitată până trece potopul.
5.       Stai departe de tot ceea ce îți reamintește de fostul. Nu este nevoie să vizitezi singur locuri contaminate de amintiri emoționale. Curăță locul în care te afli. Nu uita: nu mai există nici o speranță, nu te mai iubește. Îndepărtează, împachetează și dăruiește tot ce a mai rămas din relație.
6.       Adu-ți aminte atât de cele bune, cât și de cele rele. Nu prea are sens să ridici în slăvi „anii de glorie” sau „momentele frumoase”. Echilibrează-le. Fără a cădea în ură viscerală, ponderează informațiile: nu uita ce a fost negativ, nu sanctifica pe cel care nu te mai iubește. Nu îndulci ceea ce este neplăcut. Dacă vei începe să exagerezi atributele pozitive ale lui sau ale ei, va fi mai greu de trecut peste durerea despărțirii. Să te desparți de un înger este mult mai complicat decât să te desparți de un om.

7.       Dacă ai copii, aproprie-te de ei. Ei nu au nicio vină și au nevoie de tine să fi puternic/ă. Oricât ai fi de deprimat, trebuie să continui să-i educi, să le porți de grijă, să le fi alături. Fostul nu este al tău, copiii tăi sunt carne din carnea ta; fostul nu te mai iubește, copiii tăi te iubesc necondiționat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu